رایحه چوب و خزه عطر و ادکلن یا نت چوبی – WOODS Note: رایحه های چوبی مطمئن و منعطف هستند و به عنوان برگ برنده عطرسازها شناخته می شوند، اساس ترکیب را فراهم کرده و عناصر دیگر را بنا به خواص بویاییشان تقویت می کنند. در واقع می توان گفت که تعداد کمی از رایحه های چوبی به عنوان رایحه اولیه یا میانه به کارمیروند، مانند چوب بلسان بنفش (rosewood).
مشخصات بویایی چوبها بسته به درختان مختلف به شدت
تغییر میکند. بعضی از آنها بویی پایدار و فنولی (phenolic) دارند، مانند چوب گایاک
(guiacwood). بعضی دیگر بویی تند و
تلخ دارند و یادآور یک بسته مداد نو و جدید هستند، مانند چوب سرو (cedarwood). بعضی چوب ها هم بوی خامهای، شیری، شامهنواز و ملایمی دارند،
مانند چوب صندل
(sandalwood). رایحه هایچوبی هم وجود دارد که
به قدری خاص هستند که کل ترکیب را تحت تاثیر قرار میدهند: چوب آگار(Agarwood) / عود (Oud) به قدری بوی پیچیده و قدرتمندی
دارند که بوهای آجیلی، چوبی، کهنگی و حتی کافور را نیز دربرمی گیرند (برآنها اثر
میگذارند). رایحه کاج (pine) یا صنوبر (fir) به لطف تداعی معانی ما را به یاد فصلهای خاصی میاندازند.
بعضی رایحه های چوبی با روشهای طبیعی تهیه میشوند
مانند خیساندن و تقطیر تراشههای واقعی چوب. رایحه های دیگر و همچنین بعضی از
آنهایی که میتوان با روش طبیعی به دست آورد با ساخت آزمایشگاهی تهیه میشوند.
دلیل این کار پایداری (عطر ها)، مقرون به صرفه بودن و
ایمنی است.
گروه بویایی چوبی عطر و ادکلن – woody olfactory group
خسخس و نعنای هندی استثناهای این گروه از رایحه
های چوبی هستند، چون خسخس در واقع یک نوع علف است که سیستم ریشهای پیچیدهای
دارد و نعنای هندی برگ یک بوته شرقی است، اما ویژگی بویایی آنها چوبی است و
درنتیجه در این دسته جای میگیرند. رایحه های چوبی بهترین پایه برای عطرهای مردانه
هستند، آن هم به دلیل تداعی معنی نیرومندی که درختها به ذهن میآورند و نه بوی
آنها، اما انعطاف پذیری این رایحه ها موجب میشود بتوان به عنوان پایه عطرهای
زنانه و مشترک هم از آنها استفاده کرد. درحقیقت عطرهای معدودی هستند که حداقل از
یک رایحه چوبی در ترکیبشان استفاده نشده باشد.
خزهها زیرگروه هستند زیرا ارگانیسم گلسنگی انگلی
دارند و روی درختها رشد میکنند، مانند خزه درختی (Evernia furfuracea) و گل سنگ (Evernia prunastri). پروفایل بویایی خزهها
غیرقابل جایگزینی است،با این حال در صنعت عطرسازی تلاش زیادی شده تا مولکولهایی
با همان بو ایجاد کنند زیرا این مواد از طرف انجمن عطرسازی بینالمللی (IFRA) سهمیهبندی شدهاست.
خزهها بوی جوهری و تلخی دارند و تیرگی عمیق و نگرانکننده
و رنگ سبز تیرهای که دارند کف جنگل را در فصل پاییز تداعی میکند. به همین دلیل
به عنوان تقویتکننده خانواده عطرهای سرخسی و چایپری (chypre) یا مدیترانه ای استفاده میشوند؛ درحقیقت، گل سنگ یک پای آکورد سه
گانهای است که اساس این دو دسته را تشکیل میدهد. ویژگی این رایحه ها زمینی،
افسرده، دروننگر و تیره است و به رایحههای قدیمی حالت متمایزی میدهد.
عطر لیلیوم ارایه کننده برترین برندهای عطر و ادکلن
رایحه مرکبات عطر و ادکلن یا نت مرکباتی – CITRUS SMELLS: در اکثر موارد کل طیف میوههای هسپریدی (Hesperidia) در عطرسازی با مرکبات تعریف میشود، که به نام هسپریدس ( Hesperides) -حوری های اساطیر یونان- نامگذاری شده است. این ها میوهها یا مواد خام با بوی مرکبات (به ویژه گل شاهپسند (verbena) و علف لیمو (lemongrass) ) هستند و تعدادی از آنها در کنار صمغها از مواد اولیه عطرسازی دوران باستان بودهاند. گونههای جدیدتر، مانند پومیلو pomelo، گریپ فروت grapefruit، یوزو yuzu، و هاساکو hassaku (پرتقال ژاپنی) نسبتا به تازگی وارد حوزه عصارهگیری و عطرسازی شدهاند.
رایحه مرکبات عطر و ادکلن یا نت مرکباتی – CITRUS SMELLS
اسانس مرکبات در اکثر موارد با آب گیری (از طریق
فشردن) یا آب گیری سرد تهیه میشوند تا تازگی طبیعی آنها حفظ شود. برگ نارنج Petitgrain استثناء است، زیرا با تقطیر بخار شاخه های کوچک و برگهای
درخت نارنج bitter orange تهیه می شود.
مرکبات موجب طراوت و گازداری رایحههای عطر و ادکلن میشوند
و شامل نتهای بالایی هستند که مشام را مینوازند. برای آرام کردن ذهن و ایجاد حس
سرخوشی و خوشبینی مفیدند و فضایی با لطافت و آرامش ایجاد میکنند. به ویژهبرگاموت Bergamot بخش
جدایی ناپذیر ادکلنهای کلاسیک است. مرکبات همراه کلاسیک نت های ماندگارتری همچون
گلها و صمغها در رایحههای شرقی هستند و همچنین همراه خوبی برای نتهای میوهای
دیگر بوده و از تندی و شیرینی آنها میکاهند.
عطر لیلیوم ارایه کننده برترین برندهای عطر و ادکلن
رایحه میوهها، سبزیجات و دانههای آجیلی یا نت میوه
ای عطر و ادکلن – FRUITS NOTES: رایحه های میوهای در سالهای اخیر بیشتر از مرکبات (که طبقه
خود را دارند) مورد توجه قرار گرفته اند به طوری که خود استحقاق دسته بندی جداگانهای
را پیدا کردهاند. نتهای سبزیجات غیرعادیتر هستند، و گاهاً از راهی گیجکننده به
دست میآیند: مثالی از این مورد رایحه شلغم turnip است که گاهی ساقه زیرین زنبق iris rhizome آن را تولید میکند.
قاعدتاً میوهها و سبزیها نسبت به تقطیر و عصارهگیری
مقاوم هستند که به دلیل درصد بالای آب موجود در ترکیب طبیعی آنهاست، درنتیجه نت
بازسازی شده عطرها هستند. اثر این نتها از تازگی و طراوت گرفته تا کهنگی و
رمزآلودگی تغییر می کند.
میوهها و سبزیها تنوع ترکیب و احساس تازگی را در
رایحهها و عطرها ایجاد میکنند. به ویژه در دهه اول ۲۰۰۰ میوهها در دسته بندی میوه ای گلدار (Floral) بسیار پرطرفدار بودهاند، هلو peach و آلو plum اجزای اصلی “پایه” عطرسازهای
کلاسیک (مانند Persicol معروف) بوده که
رایحههای نمادین بسیاری را در نیمه اول قرن بیستم تولید کردند.
آجیل در عطرها معمولاً عبارت است از بادام درختی (almond) پرطرفدار (که گاهی
با درخت گیلاس cherry-pie tree اشتباه میشود و از
گروه گل آفتاب پرست heliotrope است و از همان
موادی ساخته میشود که در بازسازی میموزا mimosa (درخت گل ابریشم) و گل آفتاب پرست استفاده میشود)، بادام زمینی peanuts (مانند Bois Farine)، و فندق hazelnuts (مانند Praline de Santal و Mechant Loup). همه این نتها بازسازی شدهاند. نتهای آجیلی را میتوان نت
مهارکنندۀ مواد آسمانی یا خاکی دانست، مانند خسخس (vetiver) که در Vetiver Tonka ساخت Hermessence مشاهده میشود.
عطر لیلیوم ارایه کننده برترین برندهای عطر و ادکلن
رایحه گلها عطر و ادکلن یا نت گلی – Flowers note: دسته خودآشکار رایحه های عطری، که مستقیما از شکوفههای عطرآگین به مشام میرسند، اغلب تنوع بسیار با اختلافی کمی دارند: از نت بالای موز یلانگ یلانگ ylang-ylang ، تفاوتهای ظریف شرابی رزهای شاداب و خاصیت پودری و بادام مانند آفتاب گردان گرفته، تا وجه کافوری گل های مریم tuberose تازه چیده شده و بوی خوش زردآلومانند اسمانتوس osmanthus ، حس لیمویی مگنولیا magnolia و گل های ریز کاراملی سنبل lavender، همه را میتوان جنبههای شگفت انگیز گلها دانست که هرگز از دلربایی از حشرات و مجذوب کردن انسانها دست نمیکشند.
بسیاری از گلها از طریق منابع طبیعی تهیه میشوند: رز Rose و یاس jasmine آشکارا به دلیل عطر بینظیرشان ارزش بسیاری دارند و با تکنیکهای مختلفی تهیه میشوند (عصارهگیری حلال، عطرگیری با روغن جاذب، تقطیر). عصاره های دیگر گلهای طبیعی شامل جارو (broom)، گل مریم، سنبل، اسمانتوس، گل پایا immortelle ، یلانگ یلانگ، و گل همیشه بهار marigold است.
گلهای دیگر عطر اصلی خود را پس نمیدهند، یا این بازده آنقدر جزئی است که نمیتوان این بو را در آزمایشگاه به راحتی تهیه کرد. بنفشه Viole، لوتوس یا کنار lotus و نیلوفر آبی water lily عطرهای کاملی تولید میکنند ولی آنقدر گران است و بازده آنقدر کم است که فقط برندهای کاملا طبیعی / دست ساز و بازار نیچ از عهده استفاده از آنها برمی آیند.
گلهای زیر معمولا در آزمایشگاه و با مولکولهای مصنوعی ساخته میشوند:
فریزیا freesia ، گل صدتومنی peony، زنبق وحشی lily of the valley ، میموزا، گل آفتاب پرست، بنفشه (در اکثر موارد)، نسترن jonquil ، نرگس narcissus و سنبل hyacinth . . .
رایحههای فلورال حسی رومانتیک و اغلب زنانه به ترکیب میدهند، حس زیبایی طبیعی را که از استشمام آن ترکیب ایجاد میشود تقویت کرده و نتهای بالای زودگذر را به پردهای منقوش بدل میکند که در آن همه چیز هماهنگی خاص خود را دارد و کمی از سنگینی مواد ماندگار، مانند صمغ (resins) و بلسان (balsam) می کاهد. عصارههای طبیعی گلها همچنین با روح و روان سروکار دارند.
بدیهی است که گلها نقش مهمی در خانواده عطرهای گلدار بازی میکنند، و کم کم به شکلی وارد همه ترکیبات عطری می شوند، از سبکترین ادکلنها گرفته تا سنگین ترین رایحههای شرقی، و حتی در بعضی ادکلنهای مردانه. گلها به ویژه نقش فریبندهای در “عطرهای گلدار شرقی” (florientals) دارند و درمیان مواد اصیل شرقی میدرخشند.
عطر لیلیوم ارایه کننده برترین برندهای عطر و ادکلن
رایحه گلهای سفید عطر و ادکلن – white flowers note: این دسته یکی از زیرگروههای گلهاست، اما شایستگی دسته ای جداگانه برای خود را دارد زیرا “گلهای سفید” پایه زیرشاخه کاملی از عطرها هستند: “فلورالهای سفید”. منظور از گلهای سفید مانند شکوفه پرتقال (orange blossom) ، یاس سفید (jasmine) ، یاسمن (gardenia) ، گل مریم (tuberose) و یاسمن فرانجیپانی (frangipani) است. گرچه گل پیچ امینالدوله honeysuckle طبیعتا به رنگ زرد است، پروفایل رایحه و عطر آن در دسته گلهای زرد قرار نمیگیرد (مانند میموسا) و دارای مشخصات سرهای شیرین و شهدی گلهای سفید است.
زنبق دره، با اینکه سفید است، در دسته “فلورالهای
سبز” قرار میگیرد زیرا بعضی از مشخصههای فلورالهای سفید را ندارد و در بعضی
جنبه ها با “فلورالهای سبز” شباهت دارد (بنا به دستهبندی Edmond
Roudnitska): سنبل و نرگس.
گلهای سفید مخدرترین بو را دارند؛ قوی، فراوان و
واقعا مست کننده، معمولا رمز تند زنانگی در هر عطری که در آن دخیل هستند.
عطر لیلیوم ارایه کننده برترین برندهای عطر و ادکلن